background-image

Pogosta vprašanja in odgovori glede prodaje nepremičnine 

Koliko bo stala prodaja moje nepremičnine?

Energetska izkaznica 
 
Po zakonu je treba pred začetkom trženja nepremičnine pridobiti energetsko izkaznico. Podjetje Premier lahko v vašem imenu uredi ta zakonsko predpisan dokument. Strošek izdelave energetske izkaznice je xxxx EUR. 

Posredniška provizija

Provizije se plačajo, ko podjetje Premier najde kupca vaše nepremičnine in so pogodbe podpisane. Provizija znaša 2 % prodajne cene + DDV. 

Pravni stroški
 
Vsi pravni stroški, ki so nastali pri prodaji vaše nepremičnine, so vključeni v našo provizijo.

Ali moram plačati dodatne stroške trženja? 

Vsi stroški trženja so vključeni v provizijo podjetja Premier.

Ali moram prepleskati stene, preden dam nepremično na trg? 

Pleskanje pred trženjem vaše nepremičnine ni bistvenega pomena. Vendar prvi vtis šteje, zato je za uspešno prodajo ključno, da naredite dober prvi vtis.

Morda lahko razmislite o tem, da bi opravili osnovna domača popravila, ki ste jih nameravali narediti. Prav tako lahko svež nanos barve močno izboljša tržljivost nepremičnine. Če odstranite kramo, bodo sobe videti večje.

Skupina strokovnjakov v podjetju Premier bo z veseljem opravila predhodno oceno stanja nepremičnine in vam dala dragocene nasvete, preden bo posnela fotografije visoke kakovosti in videoposnetek visoke ločljivosti, izdelala tlorise ter pripravila izčrpen opis nepremičnine.

Kdo bo opravil oglede moje nepremičnine in kdaj bodo potekali?

Vse oglede nepremičnine bodo opravili strokovni nepremičninski posredniki podjetja Premier. Zaradi daljšega delovnega časa so nepremičninski posredniki podjetja Premier na voljo za ogled nepremičnin od 9.00 do 20.00 ob delavnikih in od 11.00 do 17.00 ob sobotah.

Ali moram biti prisoten na ogledih?

Močno priporočamo, da med ogledi v nepremičnini ni ljudi. Raziskave namreč kažejo, da so nepremičnine privlačnejše, če so videti kot »razstavni prostor«.

Vaša prisotnost in prisotnost hišnih ljubljenčkov lahko potencialnega kupca prestraši, tako da bo pohitel z ogledom in ne bo popolnoma prepoznal vrednosti nepremičnine. Prazna nepremičnina je popolno in udobno okolje, v katerem lahko potencialni kupec natančno in skrbno preuči vašo nepremičnino, kar poveča verjetnost potencialne prodaje. Zaradi poglobljenega dela pred začetkom trženja bodo posredniki podjetja Premier dobro pripravljeni na vsa morebitna kupčeva vprašanja.

Kaj moram narediti pred ogledom nepremičnine?

Skrbno »trženje« nepremičnine, ki bo na voljo za ogled, je umetnost. Obstajajo številni dejavniki, na katere niste pomislili, vendar imajo podzavestno vlogo pri kupčevem odločanju. Dali vam bomo dragocene nasvete in razkrili skrivnosti posla, da bo vaša nepremičnina na ogledih v najboljšem stanju, kar bo povečalo verjetnost uspešne prodaje.

Po najboljših močeh se bomo potrudili, da bomo najmanj 24 ur vnaprej stopili v stik z vami, tako da boste imeli dovolj časa, da nepremičnino pred ogledi spravite v ustrezno stanje.

Kaj se zgodi po tem, ko sprejmem ponudbo?

Več informacij poiščite v našem Vodniku za prodajo nepremičnine. 

Ali moram ob prodaji svoje nepremičnine plačati davek?

Na splošno velja, da morajo prodajalci plačati davek v višini 2 % nakupne cene.

Poleg tega boste morda morali plačati davek na kapitalski dobiček, če nepremičnino prodajate v 20 letih od nakupa in če je cena višja od zneska, ki ste ga plačali ob nakupu (povečanega za zneske, vložene v nepremičnino v času lastništva). Davčna stopnja je odvisna od tega, koliko let je nepremičnina v vaši lasti, in znaša od 25 % dobička pri prodajah v 5 letih od nakupa do 5 % pri prodajah v 15–20 letih od nakupa.

Posredniki podjetja Premier vam lahko nudijo temeljito svetovanje glede vseh davčnih zadev, povezanih s prodajo nepremičnine.

Kdaj bom moral izprazniti nepremičnino?

Navadno je treba nepremičnino izprazniti do takrat, ko kupec v celoti plača ponudbeno ceno. Na ta dan se lastništvo nepremičnine dejansko prenese na kupca.